Bæredygtighed er i højere grad end nogensinde før en faktor, som forbrugerne vægter højt, når de køber nyt tøj. Denne tendens stiller nye og strengere krav til modevirksomheders bæredygtighedsrelaterede aktiviteter. Imidlertid har forbrugernes skiftende adfærd også resulteret i en øget forekomst af greenwashing. Modevirksomheder kan beskyldes for greenwashing, når de markedsfører deres engagement i CSR på en misvisende måde, der får dem til at fremstå mere bæredygtige, end de reelt set er. Her får du 5 tips til, hvordan du som forbruger kan lære at spotte virksomheder, der gør brug af greenwashing.
1. Udokumenterede påstande
Hvis det efter en Google-søgning ikke er lykkedes dig at finde uddybende informationer om en modevirksomheds bæredygtige aktiviteter, er det klart advarselstegn. For hvorfor deler modevirksomheden ikke blot disse informationer, hvis den ikke har noget at skjule? Desværre forsøger nogle modevirksomheder at gemme sig bag udokumenterede påstande om deres bæredygtige aktiviteter. Dette i håbet om, at ingen vil opdage, at påstandene faktisk ikke stemmer overens med deres reelle engagement i bæredygtige aktiviteter.
2. Manglende transparens
Er du bare lidt interesseret i bæredygtig mode, har du måske prøvet at navigere rundt på selvudnævnte ‘bæredygtige’ modevirksomheders hjemmesider. Her er du måske blevet skuffet, når det efter grundig søgning ikke er lykkedes dig at finde relevante informationer om deres bæredygtige aktiviteter. Ideelt set bør virksomheder dokumentere dybdegående oplysninger om hele produkternes livscyklus – fra ekstraktionen af råvarerne og tekstilproduktionen til selve forbruget og kassering af varen. Modevirksomheder, der med vilje ikke offentliggør disse oplysninger, kan kritiseres for manglende transparens.
3. Fokus på et enkelt tiltag
Nogle modevirksomheder har en overdrevet tendens til udelukkende at fokusere på enkelte bæredygtige aktiviteter. Måske har du undervejs i din online shopping-proces oplevet, at en virksomheden markedsfører sig som bæredygtig ved at fokusere den lave mængde vand, der bruges under produktionen af virksomhedens tøj. Ved udelukkende at holde fokus på udvalgte bæredygtige aktiviteter forsøges det at flytte fokus fra andre bæredygtige parametre, hvor der er plads til forbedring. Kort sagt kan en modevirksomhed ikke siges at være bæredygtig, blot fordi tøjartiklerne er lavet af økologisk bomuld eller andet.
4. Overfladiske mål
Du har måske oplevet, at nogle modevirksomheder opstiller bæredygtige målsætninger, der virker uspecifikke. Noget i retningen af ‘Vi arbejder kontinuerligt på at skabe en mere bæredygtig forsyningskæde’ eller ‘Inden år 2025 skal vi være mere bæredygtige end nogensinde før’. Ved at opstille overfladiske målsætninger søger nogle modevirksomheder at koble deres image til bæredygtighed. Dog uden at de kan stilles til ansvar for at opnå konkrete og målbare målsætninger. Ingen tvivl om, at alle modevirksomheder bør sætte mål for dem selv og deres bæredygtige aktiviteter. Men – jo mere konkret og målbart, jo bedre og troværdigt.
5. Good on You
Good on You er en app, der giver dig mulighed for at tjekke troværdigheden af modevirksomheders bæredygtige aktiviteter. Teamet bag den geniale app arbejder hver dag for at give dig faktabaserede bæredygtighedsvurderinger af dine favorit fashion brands. I appen kan du søge på brands, som du er interesseret i at købe fra. På den måde er du bedre klædt på til at træffe bæredygtige valg. Den succesfulde app har intet mindre end 1 million brugere på verdensplan. Og så er den gratis! Du kan downloade Good on You her.
Hvad gør du for at undgå greenwashing? Del dine erfaringer med os i kommentarfeltet!
Af: Michelle Andersen