Bæredygtig business med VAER

Bæredygtig business med VAER

I denne uges afsnit af vores serie ‘Bæredygtig Business’, har vi interviewet den inspirerende startup-virksomhed VAER, som producerer og designer sneakers af upcycled tekstilaffald.

Læs med, og bliv klogere når Lili, stifter af VAER, fortæller om begrebet upcycling, samt det at drive en bæredygtighed virksomhed.

Hvilke overvejelser ligger bag produktionen af lige netop upcyclede sko?

”Der er så meget tekstilaffald som allerede eksisterer, og det vil vi gerne udnytte til produktion af vores modeprodukter frem for at bruge nyt stof” – Upcycling er et engelsk begreb for opbrug, hvor man omdanner affaldsprodukter til nye materialer, således at det tilskrives en ny værdi. Det er dog lettere sagt end gjort, og Lili fortæller således: ”Der er en række udfordringer ved brug af tekstilaffald, hvorfor at der netop er mange producenter som vælger at gøre brug af nye eller recycled materialer i stedet for. Hos VAER synes vi f.eks. at det er synd at jeans med et mindre hul, enten skal downcycles eller smides ud, da resten af materialet fortsat er i god stand”.

VAER omdanner dermed den uudnyttede værdi i materialer, og minimerer ressourceforbruget, samtidig med at de kommer problemet med tekstilaffald til livs.

”Vi har valgt at starte ud med at fokusere på sko, da de er et af de mindst bæredygtige produkter i forhold til mode, grundet det store ressource samt materiale forbrug og det faktum, at de ikke kan genanvendes. Sko ville derfor være et godt udgangspunkt til at skabe et mere bæredygtigt alternativ. Derudover bruger sko mindre stykker tekstil i forhold til eksempelvis en frakke som kræver store tekstilstykker. Vi vil derfor kunne producere op til 4 par sko på et par jeans, og på den måde bruge mange forskellige former for tekstilaffald”.

Har I oplevet at samfundets større fokus på bæredygtighed, er kommet jer til gode?

Ja, det har vi helt klart. Vores kunder er oftest nogle som går op i bæredygtighed, og som ønsker at tilpasse deres værdier med det de faktisk køber. I langt tid har det jo været sådan, at folk har været opmærksomme på samfundets negative klimapåvirkning, og gerne har villet gøre noget, men at det ikke rigtig har været reflekteret i deres køb. Hvor man nu virkelig kan mærke et skift i forbrugervanerne, hvor folk aktivt vælger brands fra som ikke lever op til deres bæredygtighedskrav, og omvendt tilvælger brands som gør”.

Flere modebrands er derfor også blevet langt mere gennemsigtige samt bevidste omkring deres produktion, for netop at imødekomme den stigende efterspørgsel efter bæredygtige tiltag. – Lili: ”Der er også kommet langt flere alternativer, hvorfor det er blevet mere tilgængeligt at tage det bæredygtige valg. Før skulle man gå på kompromis med pris og stil, hvor nu her er det muligt at finde et relativt stort udvalg i enhver prisklasse”.

Hvad er visionen for VAER?

I og med at vi er en tekstilstartup så er sko vores første produkt, men fremadrettet vil vi også producere flere produkter, med fokus på tekstilupcycling. Vores vision er hermed at kunne upcycle så mange kasserede tekstiler som overhovedet muligt, ved at gøre tekstilupcycling skalerbart. Måden vi gør det på, er ved at udvikle nye produkter, hvor der også kan upcycles fra andre tekstilaffaldsstrømmeog laves nye produkttyper alt sammen inden for mode. Meget snart kommer vi bl.a. ud med en limited edition skokollektion, samtidig med at vi er i gang med at udvikle en ny produkttype, som højst sandsynligt bliver en overdel”.

 

Back to blog