The KonMari Method – vejen til en garderobe, der skaber glæde

The KonMari Method – vejen til en garderobe, der skaber glæde

De fleste af os har på et tidspunkt oplevet at føle os overvældet af vores egen tøjgarderobe. Måske har det føltes uoverskueligt at navigere i de mange bunker af tøj, der har ligget op og ned ad hinanden uden nogen videre orden og struktur. Måske har du forgæves forsøgt at lokalisere den top, du bare ved er derinde et sted, men som simpelthen bare er for godt kamufleret blandet dit øvrige tøj. Måske noget helt tredje. Den japanske oprydnings- og organiseringsekspert Marie Kondo har med sin minimalisme-inspirerede tilgang til garderobe-organisering banet vejen for en garderobe, der skaber glæde. Ikke alene har hun forfattet bestseller-bøgerne The Life-changing Magic of Tidying Up og Spark Joy. Hun står også bag den succesfulde Netflix mini-serie Tidying Up With Marie Kondo. Hendes tilgang til oprydning og organisering af tøjgarderober har taget verden med storm. Men hvad går den ud på, og hvad gør den så effektiv? Med bare 6 skridt kan du skabe en garderobe, der skaber glæde.

1. Forpligt dig til at rydde op

Det lyder måske simpelt og åbenlyst. Men for mange er det at forpligte sig til at rydde ud i og organisere hele sin garderobe et stort og svært skridt at tage. Ikke alene kræver det i nogle tilfælde mange timers fysisk arbejde. Det nødvendiggør også et emotionelt skift i sit mindset. Med et halvhjertet løfte til sig selv kommer man selvsagt ikke langt i processen, før man giver op. En garderobe, der skaber glæde, kræver en indsats og viljestyrke.

2. Forestil dig din ideelle livsstil 

Ved at forestille sig sin ideelle livsstil kan man gøre oprydnings- og organiserings arbejdet nemmere for sig selv. Nogle ønsker måske, at det skal være nemt og ukompliceret at klæde sig op om morgenen. Nogle andre ønsker måske, at de ikke længere skal stresse over rodet bag skabslågen. Ved hele tiden at minde sig selv om det ultimative mål med at rydde op i sin garderobe bliver det nemmere at komme i mål. Så spørg dig selv – hvad er målet med at rydde op i din garderobe? Hav dette mål i mente, inden du påbegynder selve oprydningen. 

3. Giv slip 

Inden du skiller dig af med dit tøj, er det vigtigt at du lærer at give ordentligt slip. Det kan være nemmere sagt end gjort. Nogle ting har vi emotionelle bånd til – andre ikke. Eksempelvis vil du måske opleve det svært at give slip på din studietrøje fra gymnasiet, selvom du lige er blevet enig med dig selv om, at den faktisk bare samler støv bagerst i dit klædeskab. Til at tackle denne udfordring anbefaler Marie Kondo at sige ordentligt farvel til dine ting – som var dit tøj levende. Hold dit tøj op foran dig og tak det for dets bidrag til dit liv. På den måde anerkender du den værdi, tøjet har haft for dig, og du behøver ikke have dårlig samvittighed over at skille dig af med det. Det vil både føles fysisk og emotionelt befriende.

4. Oprydning efter kategori, ikke lokation 

Selvom det kan virke som den nemmeste løsning, er det ikke en god ide at have en lokationsbaseret tilgang til sin oprydning. På den måde er det umuligt at få et overblik over, hvor meget man ejer inden for en given kategori. I stedet for at rydde op på eksempelvis sit soveværelse og derefter rykke videre til sit loft, anbefales det derfor at rydde op kategori for kategori. Sko er for eksempel en kategori for sig, mens jeans, kjoler og smykker er en kategori for sig. Har du rigtig mange ting i dit klædeskab, kan det måske give mening at opdele kategorierne yderligere. Eksempelvis kunne din skosamling opdeles i sneakers, støvler, højhælede og hjemmesko.

5. Følg den rigtige rækkefølge

For at gøre arbejdet nemmere for sig selv anbefales det at rydde op i en bestemt rækkefølge – fra nemmest til sværest. Kon Marie anbefaler, at man starter med sit tøj. Herefter kan man tackle bøger, papirer, diverse og til sidst sentimentale genstande, hvis disse kategorier også ønskes organiseret. Læg alle ting inden for en given kategori på gulvet, sengen eller en anden flad overfalde og lad organiseringsarbejdet begynde!

6. Spørg dig selv – skaber det glæde? 

Som det sjette og sidste skridt i processen skal du tage stilling til, om dit tøj giver dig en følelse af glæde. Hold et stykke tøj op og spørg dig selv. Skaber det glæde? Er du glad for at eje netop dette stykke tøj? Hvis svaret er ja, bør du beholde det. Hvis svaret er nej, bør du skille dig af med det. Måske en anden kunne få mere glæde af netop det stykke tøj ved at overtage det fra dig. Hvis du tøver, er svaret formentligt også nej. Du kan måske stille dig selv nogle yderligere spørgsmål for at være sikker. Har du gået med det stykke tøj inden for de sidste 6 måneder? Kommer du realistisk set til at gå med det stykke tøj inden for de næste 6 måneder? Kan du skabe 3 outfits med det stykke tøj? Hvis du ikke lige nu ejede det stykke tøj, ville du da gå ud og købe det igen? Det tøj, der er tilbage efter dette skridt, er det tøj, der giver dig en følelse af glæde. Når du fremover åbner dit klædeskab vil det altså udelukkende rumme det tøj, som du reelt har glæde af. Det er ikke alene visuelt tilfredsstillende for øjet, men også emotionelt befriende. 

 

Er du blevet fristet til at afprøve The KonMari Method på dit eget klædeskab? Del gerne dine tanker med med os kommentarfeltet!

 

Af: Michelle Andersen

Tilbage til blog