New York skriver historie – et stort skridt for bæredygtig mode

New York skriver historie – et stort skridt for bæredygtig mode

Fredag d. 7 januar skrev New York historie – men hvorfor? Som den første stat i USA har New York nu løftet sløret for den såkaldte ‘Fashion Sustainability and Social Accountability Act’. Dette nye lovforslag vil stille modeindustrien i New York til ansvar for dens bæredygtige aktiviteter – eller mangel herpå. Et stort skridt for bæredygtig mode i USA. 

 

‘Fashion Sustainability and Social Accountability Act’ – hvad går den ud på?

Du ved det måske allerede, men modeindustrien er årligt skyld i op mod 10% af den globale CO2-udledning. Dermed er modeindustrien – og især fast fashion – også en af de mest forurenende industrier i verden. Alligevel er modeindustrien fortsat en af de mindst regulerede i verden. New York, der er anerkendt som et af verdens største fashion hotspots, sætter nu retningen for en mere bæredytig og klimavenlig modeindustri. 

Det banebrydende lovforslag ‘Fashion Sustainability and Social Accountability Act’ har til formål at tvinge modegiganter med årlige indtægter på mere end 100 millioner dollars til at indarbejde betydelige bæredygtige tiltag i deres forretningsmodeller. 100 millioner dollars lyder måske som et svimlende beløb, men faktisk kan næsten alle større modegiganter siges at høre under denne kategori. Forslaget, der er fremsat af New Yorks statssenator Alessandra Biaggi, forsamlingsmedlem Anna R. Kelles og NGO’en The New Standard Insitute, har bred opbakning fra NGO’er med fokus på bæredygtig mode.

 

Sådan ser fremtiden ud for modeindustrien i New York

Så hvad kommer der til at ske nu? Vedtagelsen af lovforslaget kommer kort og godt til at betyde, at kendte modegiganter som Shein, Fashion Nova, Boohoo samt luxury brands som Louis Vuitton, Chanel og Prada fremadrettet skal være langt mere transparente og dokumentere deres bæredygtige aktiviteter. Lever modegiganterne ikke op til de bredtspændende krav, vil de foruden en bøde på op til 2% af deres årlige indtægter også blive noteret på en årlig liste over ikke-bæredygtige modevirksomheder. Alt i alt sikrer lovforslaget en mere transparent og reguleret modeindustri i New York.

 

Hvad synes du om lovforslaget – er New York den nye frontløber inden for en reguleret og bæredygtig modeindustri? Del dine tanker med os i kommentarfeltet!

 

Af: Michelle Andersen

Tilbage til blog