Capsule wardrobes – få mest ud af din garderobe

Capsule wardrobes – få mest ud af din garderobe

Du kender måske følelsen. Følelsen af opgivelse bare ved tanken om at skulle tage stilling til morgendagens outfit. Tiden går, mens du intensivt roder gennem din garderobe i din søgen efter et outfit. De items, du hiver frem synes ikke rigtigt at harmonere med alt det andet tøj, du har i din garderobe. Denne udfordring kan du løse en gang for alle ved at bygge en capsule wardrobe. Capsule wardrobe, på dansk kaldet kapselgarderobe, er betegnelsen for en minimal samling af modeartiker, der harmonerer i stilart og som i de fleste tilfælde kan bæres sammen. Med capsule wardrobes får du mest ud af din garderobe. Men hvordan opbygger man overhovedet sådan en capsule wardrobe? Læs med her for en overskuelig og simpel guide med fem skridt. 

Step 1 – Analyser din livsstil og dine behov

Som det første bør du gøre dig tanker om din livsstil, og hvilke krav stiller den til din garderobe? Hvis du eksempelvis primært går i kjoler, er det nok ikke så hensigtsmæssigt at eje ti forskellige par jeans. Derudover bør du stille dig selv spørgsmålet: Hvorfor ønsker jeg at ændre den måde, jeg forbruger tøj på? Overvej hvilke udfordringer din garderobe giver dig på nuværende tidspunkt. Uanset om dine udfordringer relaterer sig til manglende overblik over din garderobe, stress over at skulle rode hele klædeskabet eller måske noget helt tredje, vil din erkendelse af disse udfordringer udgøre startskuddet til at skabe en funktionel capsule wardrobe. 

Step 2 – Find din personlige stil

I et næste skridt skal du spørge dig selv, hvilket tøj du har det bedst i. Hvilke items afspejler eller udtrykker på bedste vis dig som person? Hvad synes du selv klæder dig bedst? Disse items skal du selvfølgelig beholde i din garderobe, så de kan blive ved med at skabe glæde for dig.

Step 3 – Hyppighedsprincippet

Vidste du, at over 70% af den gennemsnitlige danskers garderobe er relvativt ubrugt? En chokerende statistik, der vidner om, at vi i sandhed slet ikke har behov for at eje så meget tøj i vores garderobe. For at få mest ud af din egen garderobe, bør du derfor tracke dit eget tøjforbrug. Hvor ofte bruger du reelt set hvert enkelte item i din garderobe? Naturligvis giver det mening at have sæsonbetonede items i sin garderobe. Dem bruger du ikke året rundt. Hyppighedsprincippet kan bruges, når det drejer det sig om items, der kan bæres året rundt. Har du eksempelvis ikke båret et item hele denne og sidste sæson, bør du overveje at skille dig af med det. 

Step 4 – Sortering af din garderobe

Du undrer dig helt sikkert over, om capsule wardrobes helst skal indeholde et bestemt antal items? Nogle vil helt sikkert sige ja. Vi hælder nok mere til et nej. Selvfølgelig lægger betegnelsen ‘capsule wardrobe’ op til en minimal samling. Dog mener vi i Sharedrobes blot, at det er vigtigt ikke at hæfte sig for meget ved et bestemt tal. Om din capsule wardrobe indeholder 25 eller 50 items, er underordnet. Det vigtigste er bare, at du indretter din garderobe på en intentionel måde, der er i overensstemmelse med din livsstil og dine konkrete behov. Hvis du virkelig ønsker at udfordre dig selv, kan du selvfølgelig prøve at se, om du kan indsnævre din garderobe til et vist antal. 

Men hvad indeholder så funktionelle capsule wardrobes? Det er i virkeligheden op til dig selv at vurdere. Gode bud kunne være: ét par hvide sneakers, ét par hæle, én kort kjole og én midi-kjole, ét par jeans og ét par løstsiddende bukser, nogle neutralt farvede basic t-shirts og overdele, samt en cardigan og/eller blazer. Fælles for alle disse items er, at de er tidsløse kan parres med hinanden på kryds og tværs for et mere hverdagsorienteret eller dressed up look. Således kan du med et minimalt antal items sammensætte en lang række forskellige outfits med forskellige udtryk til en hvilken som helst begivenhed. Kun fantasien sætter grænser! Selvfølgelig skal der være plads til sæsonbetonede items også.

Det tøj, du ønsker at skille dig af med, kan du med fordel donere til venner, familie, bekendte eller velgørenhedsorganisationer eller sælge.

Step 5 – Intentionel shopping

Selvfølgelig skal der være mulighed for at opdatere din capsule wardrobe løbende. Når du i fremtiden ønsker at tilføje nye items til din garderobe, bør du så shoppe med udgangspunkt i din nuværende kapselgarderobes behov. Identificer først eventuelle mangler heri. Prøv så derudfra at shoppe efter nye items, der kan opfylde disse eksisterende behov. 

Der er utallige fordele ved capsule wardrobes. Opdag først og fremmest glæden ved endelig at have overblik over din garderobe. God samvittighed får du også, når alle dine items pludselig bliver brugt med jævne mellemrum uanset sæsonen. Sidst men ikke mindst sparer det både tid og tøjkriser at kunne række ud efter et hvilket som helst item i garderoben og vide, at det kan sættes sammen med en masse andet. Hvad mere kunne man ønske sig?

Er du blevet inspireret til at bygge din egen capsule wardrobe? Del dine tanker med os i kommentarfeltet!

 

Af: Michelle Andersen

Tilbage til blog