Bæredygtig mode – fup eller fakta?

Bæredygtig mode – fup eller fakta?

Du er helt sikkert stødt på begrebet ‘bæredygtig mode’ før. Begrebet ‘bæredygtig mode’ bruges af mange til at beskrive en proces, hvor modeartikler produceres, distribueres og forbruges på en mere socialt og miljømæssigt forsvarlig måde. Men hvad er bæredygtighed overhovedet, når vi taler mode? Og kan mode overhovedet være 100% bæredygtigt? Disse spørgsmål besvarer vi i dette blogpost.

Bæredygtig mode – fup eller fakta?

Først og fremmest er det vigtigt at understrege, at modeindustrien aldrig vil kunne blive 100% bæredygtig. Det ville nødvendiggøre, at man stoppede al produktion af nye tekstilmaterialer verden over. Men hvad er bæredygtighed så, når vi taler mode, og hvordan bør vi omtale mode med bæredygtigt fokus? Det er spørgsmål, som mange forbrugere såvel som modevirksomheder har rigtig svært ved at svare på. Og ikke uden grund. For hvad der i mange tilfælde markedsføres af modevirksomheder som værende mere bæredygtigt end andet, er ikke altid realiteten

Eksempelvis kan en modevirksomhed ikke kalde sig bæredygtig, hvis den på trods af at genbruge og recycle tekstilmaterialer laver modeartikler, der enten ikke har et holdbart design eller ikke tiltaler forbrugeren. Som modevirksomhed skal man derfor passe på med at bruge begrebet ‘bæredygtig mode’ om sine designs.

Godt design er mere bæredygtigt design

At mere bæredygtige materialer ikke er lig med bæredygtig mode, er et argument, som Else Skjold, lektor og ph.d. ved Det Kongelige Akademi, fremfører i podcasten Fashion Forum. I stedet for at fokusere ensidigt på brugen af mere bæredygtige materialer, mener Else Skjold, at modevirksomheder i højere grad bør sigte efter at lave modeartikler, der i sidste ende har en reel værdi for forbrugerne. Det vil altså sige gode designs, som forbrugerne vil betale for, og som de vil gå med igen og igen over længere tid, fordi de føler sig smukke i dem. 

En mere bæredygtig garderobe skal heller ikke betyde, at man må nøjes med en basic og uinspirerende sort, hvid og grå garderobe. Tværtimod skal garderoben være et sted, hvor man kan udtrykke sin personlige tøjstil. Det er vi i Sharedrobes helt enige i!

EU vil udfase fast fashion

EU har for nyligt offentliggjort en strategi, der stræber efter at udfase fast fashion inden år 2030. Således skal det være slut med at købe billige modeartikler af dårlig kvalitet, der er produceret uden tanke for miljøet og mennesker. I stedet skal modeindustrien transformeres til en mere bæredygtig og cirkulær økonomi, der opfordrer forbrugerne til at tænke cirkularitet ind i eget modeforbrug – fx ved at bytte, låne eller udleje sit tøj. En tilgang og bevægelse, som vi snart får integreret i Sharedrobes 2.0!  

Hvordan vil du definere bæredygtighed, når vi taler mode? Del dine tanker med os i kommentarfeltet!

Af: Michelle Andersen

Tilbage til blog